home / informatie / geschiedenis

Geschiedenis


Op de kuierlatten is oorspronkelijk een initiatief van Sialto Eskes, Everdien Eskes en Joost van Strien. In samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland is in 1998 het wandelpad onder de noemer "Op de kuierlatten" in Ens gerealiseerd. Op de kuierlatten staat voor: "kuieren of struinen" door het boerenland. Sialto, Everdien en Joost zijn drie biologisch dynamische boeren die met veel liefde voor hun vak boeren nabij Ens. Het wandelpad is destijds aangelegd om burgers en toeristen te laten genieten van de bloeiende akkerranden en het weidse polderlandschap.

Vanwege groot enthousiasme bij burgers en politiek is Landschapsbeheer Flevoland anno 2003 begonnen met de doorstart van Op de kuierlatten met als doel in juni 2004 tien Op de kuierlatten wandelpaden aan te kunnen bieden. Met behulp van een informatieavond zijn een aantal groepen boeren enthousiast geraakt en hebben zich aangemeld bij het project Op de kuierlatten als deelnemende locatie. 23 juni 2004 zijn de 12 wandellocaties officieel geopend op de Meeuwenhoeve te Lelystad.

In de periode van 2004 tot juli 2007 zijn veel paden druk bewandeld en is Op de kuierlatten veel in de aandacht geweest bij landelijke en regionale bladen. Het IJzerpad (Almere), het Kemphaanpad (Almere) en het Buitenhoutpad (Almere) zijn helaas gesloten. Maar in 2006 is het Boerderijpad te Emmeloord toegevoegd aan Op de kuierlatten en in juli van 2007 is het Hoeve Vredeveldpad te Lelystad geopend. Daarnaast is het Vuurtorenpad te Marknesse toegevoegd aan het Op de kuierlattenconcept.
De laatste jaren is het aantal paden uitgebreid met het Buitenbantpad in de Noordoostpolder, het Gaospad, het Pruimenpotpad  en het Stobbepad in oostelijk Flevoland.

In oktober 2012 is de nieuwe website gelanceerd met een prachtige tweede editie van 'Op de kuierlatten; unieke wandelroutes door het Flevolands boerenland'. Alle informatie is weer up-to-date! Veertien prachtige routes om te gaan lopen!

Dus kuier-ze!